Programmering på schemat?

Intresset för lära ut programmering i grundskolan ökar. I höst startar ett pilotprojekt med programmering på schemat i flera grundskolor i Stockholm, och i andra länder har man gått ännu längre.

Är barngrupperna i förskolan för stora?

Storleken på barngrupperna har varit en fråga som debatterats mycket genom åren. Men när blir en barngrupp för stor och hur påverkas relationerna mellan vuxna och barn av antalet barn i gruppen?

Hur ska skolan möta elever i ekonomisk utsatthet?

Barns uppväxtvillkor skiljer sig stort åt. Att leva i en ekonomiskt utsatt familj ökar risken dramatiskt för sämre hälsa, för att inte klara skolan och för att som vuxen fastna i bidragsberoende. Läs om hur barn drabbas av att växa upp i ekonomisk utsatthet och vilka krav det ställer på skolan.

Register to read more...

För barn som behöver extra stöd

bildflicka2Vilken skola ska man välja om man har ett barn som inte kan höra eller som har svårt att kommunicera?

På uppdrag av Specialpedagogiska Skolmyndigheten har Trapets gjort åtta filmer som presenterar skolor för barn med funktionsnedsättningar.

Här är en länk till filmerna

 

Aktuellt

 • Nyanlända elever

   

  -I Sverige tvingade  jag mig själv att förändras. Kläder, frisyren, jag har mobil, jag använder dator - jag är inte längre samma person som jag var i Iran. 

  Motjabe kom ensam till Sverige som 16- åring. Nu bygger han upp ett nytt liv i småländska Uppvidinge.

  Trapets Media har skrivit om honom, hans kamrater och lärare i en serie artiklar till Skolverket.

   
 • Rättvis skola

  likavardekonf

  Var tredje år samlar Specialpedagogiska skolmyndigheten svenska och internationella forskare för att belysa hur alla elever ska klara skolan. 

  Årets tema var  rättvis skola.

  Trapets Media filmade föredragen.  Se dem här:

   
 • Så här konstrueras de nationella proven

  Så här konstrueras nationella proven

  Det är en lång process att konstruera ett nationellt prov. Proven är utvecklade i samråd med lärare och experter inom olika områden, de har prövats ut av elever och granskats av olika referensgrupper.

  Läs mer ...

   
 • Efter inspektionen

  Trapets Media har samlat berättelser från hela Sverige som beskriver hur en kritisk rapport från Skolinspektionen kan bli ett verktyg för skolutveckling. Skolchefer, politiker och rektorer berättar om hur de fångat upp kritiken och förändrat både organisationen och undervisningen.